O nama

Tko smo mi

Rekreativno biciklistički klub Japod je nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija registrirana 2010. godine. Osnivanje kluba je proizašlo iz ljubavi prema biciklizmu i druženju, ali i iz želje da približimo ostatku naših sugrađana ljepote koje mi na našim vožnjama imamo priliku vidjeti. RBK Japod pored rekreativnog biciklizma želi olakšati svojim članovima aktivno sudjelovanje u različitim manifestacijama vezanim uz brdski biciklizam, kako u Bosni i Hercegovini tako i u inozemstvu, kao i organiziranje sličnih događanja kako rekreativnog tako i takmičarskog duha.

Prilikom osnivanja, klubu je pristupilo 10 članova, a u međuvremenu je interes Bišćana koji su prepoznali biciklizam kao zdrav i zabavan oblik druženja porastao, tako da broj aktivnih članova raste iz dana u dan. Posebno nam je zadovoljstvo istaknuti činjenicu da RBK Japod vec godinama organizuje uspješnu biciklijadu “Nacionalni park Una” te time aktivno doprinosi turizmu kako u gradu Bihaću tako i u Unsko-sanskom kantonu.

Klub je otvoren svim ljubiteljima prirode, sporta i naravno biciklizma!

Udruženje RBK Japod registrovano 21.01.2010 godine i od tada je počelo sa zvaničnim radom. Ideja koju su predlagali mnogi biciklisti na našim zajedničkim turama na taj način je konačno realizovana. RBK Japod će djelovati na području Unsko-sanskog kantona te je u skladu s tim i registrovano kod nadležnog suda kao nevladina i neprofitna organizacija.

Naši ciljevi

Ciljevi Udruženja su: pomoć u promociji razvitak biciklizma, zdravog života, sporta općenito, prirodnih ljepota BiH, edukacije u vidu stručnih tekstova, savjeta, testova opreme, tehnika vožnje, organizovanje biciklističkih vožnji i utrka, mapiranje, označavanje i pravljenje novih biciklističkih staza, pomoć u promociji ekološke svijesti i zaštite okoliša, učestvovanje u javnim raspravama vezanim za planiranje biciklističkih staza, rad sa djecom i omladinom, izdavanje vodiča i mapa, pružanje savjetodavnih usluga, obavljanje drugih zakonitih poslova koji su u funkciji ostvarivanja ciljeva Udruženja.

Zvanična skraćenica Udruženja rekreativno biciklistički klub Japod je RBK Japod.

Sve rekreativne brdsko-biciklističke ture i utrke takmičarskog tipa koje RBK Japod bude organizirao bit će najavljivane preko ovog portala. Rad Udruženja će biti transparentan, a sve važnije odluke i aktivnosti će biti objavljene na portalu i forumu RBK Japod. Uvid u sve dokumente (prijedloge, inicijative i odluke) će imati samo punopravni članovi RBK Japod. Punopravni članovi RBK Japod su samim pristupanjem klubu uključeni u proces odlučivanja udruženja.

Predsjednik kluba: Hidajet Pečenković