Vozili smo VIA DINARICA bijelu i zelenu stazu u BiH

 

Krajem ljeta 2021.godine, tačnije 12,13,14, i 15 septembar, vozili smo dio Via Dinarica bijele i zelene staze u Bosni i Hercegovini, sa jednim biciklističkim klubom iz Belgije, koji su izrazili želju za tom rutom.

Vrijeme nas je poslužilo odlično, tako da je sva četiri dana, koliko je trajala vožnja po prelijepim predjelima naše BiH, tako da smo stvarno uživali. Dan prije to jest 11.09.dovezli smo autom prikolicu sa biciklima na planinarski dom Kruzi kod Livna. Tu smo po prijemu gostiju koji su doputovali avionom do Zadra, a potom kombi vozilom do planinarskog doma Kruzi, večerali i prespavali.

Ujutro ustajanje u 7,00 sati, doručak, priprema bicikala i opreme za nezaboravno putovanje preko planina i kroz šumske puteve. Ruta za prvi dan je bila Planinarski dom Kruzi sa planine Cincar, uz obavezan prolazak pored divljih konja na Cincaru, spuštamo se prema Glamoču, gdje odmaramo i ručamo. Nakon Glamoča slijedi uspon preko planine Stretina, te spust u mjesto Nuglašica na putu Bosansko Grahovo Livno, nakon skoro 90 kilometra vožnje sa MTB biciklima. Tu odmaramo u jednom seoskom domaćinstvu sa odličnom hranom i prenićištem. Dorbo se odmaramo i opet ustajemo u 7,00 sati, doručkujemo i pakujemo stavri za drugi dan avanture kroz šumu, preko planine Šator.

Počinjemo odmah sa usponom na šatorsko jezero koje se nalazi na 1488 mnv na istoimenoj planini. Penjemo se lagano I negdje oko podne stižemo do jezera. Tu ostavljamo bicikla i penjemo sena visoravan  više jezera, odakle se prostire prelijep pogled na samo jezero i okolinu. Na jezeru ručamo, kupamo se i nastavljama dalje sa spustom prema Drvaru. Kroz šumu nailazimo na oštećenje šumskog puta od vode te jedva prelazimo gurajući bicikla na dva mjesta. Šumski put je jako dobar za MTB bicikla osim na ta dva mjesta koja su blizu jedan drugog. Čitavo vrijeme vozimo kroz šumu sve do pred Drvar na nekih desetak kilometara gdje izlazimo na asvalt. Dolazimo u Drvar I pored Titove pećine penjemo se onda nekih 8 kilometara do etno sela Dodik, gdje smo planirali odmor i večera. I ovo seosko domaćinstvo ima odličan smještaj i hranu.

Sutradan opet ustajemo rano u 7,00 sati doručkujemo i pripremao stvari za treći dan avanture. Krećemo nizbrdicom nekih desetak kilometara kroz Drvar, te se penjemo prema Kamenici kud prolazimo pored ratnog logora Kamenica, pa dalje prema Velikom Cvjetniću, zatim spust u želeljezničko stajalište Una, te lagano pored Une I ćljezničke pruge stižemo u Martin Brod. Uz razgledanje slapova i vodopada u Martin Brodu ručamo neizostavnu Unsku pastrmku. Nakon odmora krećemo prema Kulen Vakufu gdje ćemo prenoćiti. Dolazimo u Kulen Vakuf u večernjim satima, ali zatim se penjemo do kule Ostrovica iznad Vakufa sa prelijepim pogledom na kotlinu. Silazimo i smještamo se u seosko domaćinstvo Galiješević sa najljepšim smještajem u toj kotlini, Stvarno luksuzno uređeni apartmani. Nakon večere i  malo sijela već vidno umorni nakon 3 dana putovanja odlazimo u krevet.

Sutradan takođe rano ustajanje i već u 7,00 sati smo na doručku, priprema stvari i polazak. Ruta za ovaj dan je bila od Kulen Vakufa preko Štrbačkog Buka, Gorjevca na Japodske otoke, gdje smo i ručali, te nastavak prema Bihaću I planinarskom domu Plješevica. Tu je planirano noćenje, večera I doručak. Na Štrbačkom Buku smo se zadržali nekih sat vremena za razgledanje i slikanje.

Na kraju putovanja na planinarskom domu Plješevica Belgijanci su izrazili izuzteno divljenje ljepotama BiH, ali i konstataciju da nemamo puno stanovništva, što opravdava njihova tvrdnja o nenaseljenosti jer smo čitavo vrijeme išli kroz šume i planine. Drago nam je da smo prvi prošli ovu  rutu biciklima na Via Dinarici koja obuhvata i bijelu i zelenu liniju kroz Bosnu i Hercegovinu u ukupnoj dužini od 310 kilometara. U prilogu dalje nudimo fotografije koje će i opisati ovo putovanje.