Šta očekivati na brevetu ?

Brevet se razlikuje od uobičajenih klubskih, cikloturističkih ili nekih drugih vožnji na koje ste do sada navikli. U narednom tekstu ćete pronaći informacije o tome šta da očekujete tokom breveta, kao i nekoličinu savjeta koji će Vam pomoći da uživate tokom vožnje i uspješno završite brevet.

PRIJE BREVETA

 • Dolazak na start u dobroj fizičkoj i psihičkoj kondiciji
 • Korištenje pouzdanog i dobro održavanog bicikla
 • Ponijeti odgovarajuću opremu (odjeću, rezervnu gumu, mini alat)
 • Poštivanje svih pravila u saobraćaju
 • Poštivanje prava svih učesnika u saobraćaju, uključujući i pješake
 • Razmišljanje o mogućnosti neuspjeha

PRIPREMA ZA BREVET

Navigacija – Rute breveta nisu označene strelicama, ali se na startu učesnicima uručuje putni list u kojem se nalaze informacije o udaljenostima, uputstvima o raskrsnicama, uslovima na putu, specifičnim manevrima i sl. Ponekad je na stranicama organizatora moguće preuzeti PDF verziju ovog dokumenta radi planiranja vožnje unaprijed. Na dužim brevetima je potrebno razmisliti o načinu čitanja putnog lista u uslovima smanjenje vidljivosti ili noćnim uslovima.
Kako je navigacija važan dio vožnje na brevetu, dobra ideja je da se putni list pregleda prije vožnje i pokuša vizualizovati ruta. GoogleMaps, RidewithGPS i ostali servisi mogu pomoći u ispitivanju, procjenjivanju i odlučivanju o dinamici vožnje tokom breveta, mjestima odmora, načinu svladavanja zahtjevnih dionica i sl.  Naročito savjetujemo da obratite pažnju na udaljenost i segmente između naseljenih mjesta zbog dostupnosti vode, hrane, postojanja kritičnih mjesta za odstupanje sa rute breveta.

Vrijeme – Vremenski uslovi mogu biti različiti i u svakom slučaju se vozi bez obzira bili oni povoljni ili ne. Prije vožnje se savjetuje praćenje vremenske prognoze i u slučaju prognozirane kiše, savjetuje se korištenje blatobrana zbog lične zaštite te zaštite ostalih učesnika od prsčuće vode. U slučaju kiše takođe se savjetuje zaštita putnog lista i brevet kartice stavljanjem u plastičnu vrećicu. Preporučujemo i korišćenje odgovarajuće zaštitne odjeće. Takođe vožnja u uslovima jakog sunčevog zračenja i visoke temperature zahtjeva korištenje zaštitne kreme ili odjeće kao i odgovarajuću hidraciju.

Oprema – Osigurajte na vrijeme ispravnost postojeće opreme i nabavite opremu koja nedostaje. Kaciga, svjetla i svjetloodbojni prsluk su obavezni. Takođe u cilju povećanja vidljivosti u lošijim vremenskim uslovima savjetujemo nabavku reflektujućih traka koje se omotavaju oko zgloba noge ili pedala koje imaju katadioptere. Obavezno ponesite i rezervnu unutrašnju gumu, mini alat, pumpu, rezervni bidon, mobilni telefon i torbicu u kojoj ćete držati sve navedeno. U slučaju šarolike vremenske prognoze nije loše imati dodatnu torbu sa odgovarajućom odjećom, nešto hrane, rezervne baterije i sl. Višednevne vožnje i duže distance zahtjevaju i pokoji rezervni dio u vidu sajle za kočnice i/ili mjenjač, gumeni uložak čeljusti kočnice, ulje za podmazivanje lanca, rezervnu “brzu spojnicu lanca” i sl.

DAN BREVETA

Rano buđenje – Ustanite ranije, pojedite dobar doručak i dajte sebi dovoljno vremena da bez osjećaja žurbe dođete na start. Planirajte dolazak 30 min – 1 sat ranije da bi bez gužve i na vrijeme mogli proći proceduru prijave i izvršiti sitne pripreme prije samog starta. Vožnja počinje tačno na vrijeme.

Prijava  – Ako ste se registrovali u predviđenom roku, proces prijave na startu će proći mnogo jednostavnije i brže. Nakon pregleda bicikla, svjetala i prsluka te potpisivanje izjave o odgovornosti i plaćanje startnine,  organizator predaje učesniku brevet karticu, putni list i eventualno mapu breveta.

Start – 5 do 10 minuta prije vremena starta organizator učesnicima saopštava poslednje neophodne informacije i eventualne dopune/izmjene koje se odnose na brevet. U naznačeno vrijeme starta organizator daje znak i potom učesnici grupno kreću sa startne pozicije.

ZA VRIJEME BREVETA

Tempo – Možete voziti brevet svojim tempom solo ili kao član grupe čiji Vam tempo odgovara. Iako breveti nisu trke pojedini biciklisti imaju želju da ga završe u što kraćem roku da bi na taj način ostvarili lični najbolji rezultat. Drugi učesnici pak imaju želju da se kreću sporijim tempom pri čemu više vole da uživaju posmatrajući usputnu prirodu i laganom tempu vožnje. Pojedini biciklisti više vole da voze sami, dok drugi uživaju u grupnoj vožnji, usputnom druženju i na vama je da se, shodno Vašim sklonostima, odlučite na koji način ćete voziti. Prilagodite tempo uslovima na terenu, visinskom profilu, atmosferskim i vremenskim uslovima.

Kontrole – Na ruti breveta su raspoređene kontrolne tačke i zaustavljanje na njima obavezno za sve učesnike. Svaka od njih ima zasebno vrijeme otvaranja i zatvaranja. Svaki učesnik mora doći na kontrolnu tačku prije vremena zatvaranja koje je upisano na brevet karticu i ovjeriti dolazak. Vrijeme zatvaranja kontrolnih tačaka se za brevete do 600 km računa na osnovu prosječne brzine kretanja od 15 km/h. Savjetujemo da se izbjegava predugo zadržavanje na kontrolnim tačkama jer vrijeme neumitno prolazi i ponekad je teško nadoknaditi izgubljeno vrijeme i vratiti se u planirani/raniji tempo.

 • Kontrola sa volonterom

Na ovoj vrsti kontrolne tačke volonter potpisuje brevet karticu. Takođe je uobičajeno da se na ovakvim kontrolnim tačkama poslužuje besplatna hrana i piće.

 • Prodavnice – kontrole bez volontera

Kontrolne tačke su najčešće postavljene u kafićima, prodavnicama, supermarketima ili benzinskim pumpama. Kupovinom, odnosno računom ili potpisom od strane zaposlenog u tom prodajnom objektu potvrđujete dolazak na kontrolu.
Veoma je značajno da se kulturno i obazrivo ponašamo prema osoblju objekata u kojem ovjeravate brevet kartice. Neprimjereno ponašanje prema radniku koji radi na kontrolnoj tački neće donijeti ništa dobro učesniku koji je ušao u konflikt/nesporazum, kao i ostalim biciklistima koji dolaze nakon njega.

 • Informacione kontrole

Ove kontrole se oslanjju na određene informacije, a koje su specifične za određenu lokaciju na kojoj se kontrola nalazi. Najčešće se zahtjeva od učesnika da po dolasku na kontrolu upiše vrijeme dolaska, potom pročita pitanje sa brevet kartice i na kraju upisuje odgovor u karticu. Pitanje se najčešće odnosi na nešto što se nalazi na datoj lokaciji, kao npr. “Koje boje zidovi kuće sa brojem 27 ?”

 • Foto kontrole

Ova vrsta kontrolne tačke je najčešće specifičnost na dotičnoj lokaciji i može biti građevina kao što je muzej, galerija, most, spomenik ili neka prirodna znamenitost kao što je vodopad, ušće rijeka, jezero ili pak tabla sa nazivom naseljenog mjesta ili znamenitosti. Za ovjeru ove kontrolne tačke potreban vam je fotoaparat ili mobilni telefon sa kamerom pri čemu ćete napraviti selfi na dotičnoj lokaciji.

 • Tajne kontrole

Osim nabrojanih, ruta može sadržavati i tajne kontrole koje se takođe nalaze na ruti breveta. Ova kontrola se ne najavljuje i na njoj se nalazi jedan ili više volontera. Nedolazak na tajnu kontrolu se smatra prekršajem i sankcioniše se vremenskim penalima i/ili diskvalifikacijom.​

NAKON ZAVRŠETKA BREVETA

 • Potpišite svoju brevet karticu i predajte je organizatoru/volonteru na cilju. Potpisane kartice će nakon homologacije poštom biti vraćene vozaču i zbog toga je važno da prilikom prijave breveta navedete tačnu adresu stanovanja.
 • Ukoliko je brevet uspješno završen u predviđenom vremenskom roku, učesnik može naručiti medalju. Isporuka medalje se vrši nakon plaćanja iste i uručuje se lično ili putem pošte zajedno sa brevet kartonom.
 • U slučaju da ste nakon breveta veoma umorni, a planirate voziti automobil, savjetujemo da se prvo dobro odmorite i eventualno odspavate nekoliko sati jer umor i nedostatak sna/koncentracije može dovesti do neugodnih situacija u saobraćaju.

Rezultati breveta se nakon nekoliko dana objavljuju na internet stranici Randonneurs Srpska.

 Podrška

 • Ključna riječ u randonneuring-u je samoodrživost. Tokom vožnje nije dozvoljena nikakva pomoć učesniku od strane prateće ekipe/automobila. Dozvoljen je dolazak prateće ekipe/automobila do kontrolne tačke gdje se može pružiti pomoć/podrška učesniku. Najčešće se vozaču daje hrana, odjeća ili se otklanjaju tehnički problemi na biciklu.
 • U slučaju povrede ili drugih zdravstvenih problema, potražite pomoć od drugih učesnika breveta ili pozovite Hitnu pomoć na broj 124.
 • Putni list sadržava broj telefona organizatora kojeg je potrebno pozvati ukoliko odustajete ili iz nekog razloga niste u mogućnosti da nastavite brevet.
 • Jedan od važnih aspekata breveta je ishrana. U slučaju da imate osjećaj nedostatka snage, energije, razmišljate od odustajanju, možda ste zapravi gladni i u tom slučaju napravite pauzu, odmorite i pojedite nešto.
 • Ako imate želju da odustanete, razmislite o načinu povratka jer ne očekujte od organizatora da organizuje dolazak po Vas. Učesnici su sami odgovorni za organizaciju prevoza ukoliko nisu u mogućnosti da završe vožnju svojom snagom.
 • Ako odustanete ili dolazite na cilj izvan predviđenog vremenskog limita, kontaktirajte organizatora o vašim namjerama.