Izvještaj sa jubilarne 10.međunarodne biciklijade „Nacionalni park Una 2019“

Evo uspješno smo završili i jubilarnu 10.međunarodnu biciklijadu „Nacionalni Park Una 2019“, ovaj put vožena je za prerano poginulog našeg člana i djeteta Bihaća Anisa Smajića (Anik Dub umjetničko  ime) inače likovnog umjetnika koji je obojio Bihać. Momak od 26 godina koji je imao puno ideja i gledao je svijet potpuno drugačije i pozitivnije od uobičajenog mladića.

On je poginuo u saobraćajnoj nesreći sedam dana prije održavanja biciklijade.

Radio je puno na promociji i marketingu našeg kluba.

Taj dan kad smo trebali voziti biciklijadu prognoze nisu bile baš najbolje jer je najavljena kiša čitav dan. Međutim mi nismo mogli, niti htjeli otkazivati biciklijadu radi voza, te smo i u raspisu napisali da se biciklijada vozi bez obzira na vremenske uvjete.

U prvo vrijeme bilo je jako puno prijava i po tome je trebalo vjerovati da će biti jako dobra biciklijada. Ali prognoze u zadnji čas mnoge su odgovorile od vožnje po kiši, tako da je odustalo još oko stotinjak biciklista.

Nismo ni očekivali ovoliki odaziv zbog vremenske prognoze, ali šta je tu je.

Međutim uslijedilo je iznenađenje i došlo je ipak preko stotinu biciklista koji se nisu apsolutno bojali kiše. Za njih sviju treba kazati da su jako uporni i hrabri a posebno ženske kojih je bilo jako puno, možda jedna trećina ako ne i više.

Bez obzira na kišu koja je padala cijeli dan i to svaki put poslije pauze ili okrepe kad bi biciklisti krenuli dalje, niko nije odustajao, niti je bilo padova. Poneka probijena guma ali i to se brzo sanira i nastavlja dalje vožnja.

Neznam samo šta je bila motivacija tim biciklistkinjama i biciklistima koji su sa puno energije, osmijeha na licima i u tako dobroj vibri vozili dalje kao da je bila neka velika nagrada u igri. To se da primjetiti na fotografijama koje će te sigurno pomno pregledati.

Neko je napisao da je i nebo plakalo čitav dan, i da samo još noje bio sudnji dan.

Ali nakon uspješno odvezene rute biciklijade do Kulen Vakufa u Discover centru čekao je topao odličan grah, kojeg je pripremao naš poznati kuhar Čampara.

Svarno je bio dobar jer se tražila porcija više.

A i piva nije nedostajalo. Bio je postavljen jedan točionik u Discover centru a drugi na vozu sa bačvama piva.

Šteta što je bila kiša pa i nije baš najbolje išla piva, tako da je i ostalo buradi.

Naravno bilo je tu i sokova za one koji ne konzumiraju pivo.

A čekali su i muzikanti u živo, koji su zajedno sa biciklistima doputavali na vozu, otvorenom plato vagonu. Za one koji su bili mokri i bilo im hladno, tu je bio i zatvoreni kupe vagon, koji je bio krcat.

Da ne duljim dalje nego da vas prepustim gledanju fotografija, uz jednu veliku zahvalu svima koji su došli po onakvom vremenu, mislim da će mnogi dugo pamtiti ovu biciklijadu po nečem posebnom.

Naravno pozvani ste svi i dogodine, uz nadanje da bude lijepo vrijeme.

I vi ste napisali neke komentare koje prenosimo:

Anita Arbanas

Jučer smo u Bihaću bili na biciklijadi koja je posvećena nedavno preminulom članu RBKJapod-a i mladom umjetniku koji nas je prerano i tragično napustio…nebo je plakalo cijeli dan. Kiša je neumoljivo lijevala dok smo gazili kilometre. Dobar duh širio se svim učesnicima i bez obzira na vrijeme …svi smo bili u pozitivnoj vibri i odličnom raspoloženju. Ovo je bila jedna od onih biciklijada koje pamtimo cijeli život.
Zahvala našim domaćinima na lijepom prijemu… cijenimo Vaš trud i ponovo ćemo se odazvati na slijedeći poziv.

 

Afan Halilagić

Kad vam drugi odaju priznanje i zahvaljuju, suvišno bi bilo išta dodati, OSIM, HVALA ŠTO STE NAM UČINILI ZADOVOLJSTVO VAŠIM DOLASKOM I ŠTO STE, PORED KIŠE, KOJA NAS JE PRATILA CIJELOM TUROM, ODALI POČAST NAŠEM ” DJEČAKU OD BOJA”, NAŠEM ANIK DUB.
HVALA VAM DRAGI PRIJATELJI

Jedna nezaboravna biciklijada.

 

Vera Nikolić

Hvala vam, bilo nam je odlično vidimo se i drugi puta…ne znam što je bilo bolje biciklijada ili vožnja vlakom…pozdrav od naše cijele ekipe Mirjane, Marijana, Srećka, Vlatka i mene…

Fikret Keserović

Završena 10. biciklijada NP Una 2019 posvećena tragično stradalom mladom umjetniku ANIK DUB. Zato mi nije žao sto smo i ja i kotač po završetku morali pod “šlauf” po izuzetno jakoj kiši vozilo se Bihać – Gorjevac- Štrbacki Buk- Kulen Vakuf i nazad za Bihać. Ja i moj drug Asmir Džanić nismo koristili ni vlak ni voz nego kotačima se vratili nazad. Hvala odabranoj ekipi na društvu po ovakvom teškom vremenu.

 

Ivica Arbanas

Dobro jutro Bihać ekipa, nadam se da ste se naspavali i osušili. Hvala svima na druženju, nadam se da nema nikakvih zamjerki, najjača ste ekipa, moramo to ponoviti na godinu i da bude ljepše vrijeme. Hvala Šemsudin na organizaciji i domaćinstvu.

Posebne pohvale ženskom dijelu ekipe, unatoč kiši i mokrim gaćama osmijeha nije nedostajalo, „normalni“ ljudi bi rekli da ste u najmanju ruku opičene.

Na momente je izgledalo kao da je sudnji dan.