Čelična ruta

Dugo pripremana  i očekivana ruta pod nazivom „Čelična ruta“ više zbog dužine kilometraže za MTB bicikla, ipak se usuglasilo za odvoženje dana 07.06.2015.godine. Naime pao je dogovor da krenemo u jutarnjim satima oko 8,00 sati od gradskog sata i tako počinje polako okupljanje od pola 8, te se na kraju skupi 14 članova RBK Japod i startamo tačno u 8,00 ispred hotela Park.

Vozimo bez odmora do Dubovskog oko 20 kilometara i stajemo kratko samo za dopunu zaliha vode, pristizanje ostalih, te krećemo dalje. Tempo umjeren oko 25 kilometara na sat, sunčano i lijepo vrijeme uz lagani vjetar koji nas hladi stižemo do Bosanskog Petrovca oko 10,45 i tu doručkujemo uz pauzu oko sat vremena.

Nastavljamo put do Oštrelja, uspon u dužini oko 7 kilometara, a na vrhu uspona sačekujemo sve učesnike i slikamo se sa lokomotivom od uskotračne pruge koja je nekad iz ovih šuma izvlačila stabla do najbližih cesta i dalje izvozili do drvne industrije u Evropi.

Krećemo dalje prema Drvaru i Martin Brodu a dalje Kulen Vakuf i Bihać. Sa nama voze i naše članice Samira i Dijana, koje su stvarno izdržljive ne zaostajući nimalo za nama. Na kraju dana negdje oko 19,30 stižemo u Bihać svi živi i zdravi bez povreda sa ukupnim vremenom nešto manje od 12 sati a ukupne vožnje oko 7,5 sati.