Bihać-Donji Lapac-Korenica-Izačić-Bihać

NEDJELJA 27.03.2016. GODINE

Tura 6 Bihać –Donji Lapac –Korenica – Bihać

Nedjelja, dan koji se isčekuje sa nestrpljenjem  i moli se Boga da samo bude lijep i sunčan dan. Hvala Bogu, tako je bilo 27.03.2016. Kazaljke sata su pomjerene naprijed za sat vremena te je start bio u 10.00 od sata. Tura u dužini oko 120 km i puno brda izmamila je one najupornije, ali na iznenađenje u velikom broju u odnosu kako je početak sezone..15 biciklista i 1 biciklistkinja.

Samira, Ahmet, Emir, Almir, Hajro, Sanel, Riki, Haris, Deni, Neno, Mirzet, Damir, Sedin, Adnan Balić, jedan ne znam ime  i ja.

Znajući od prošlih godina šta nas očekuje pojedinci koji su išli sugerisali da rasporedimo snagu te laganim tempom izvezemo ovu rutu.

Dan prelijep i start u 10.00. Almirom smo dogovorili da nas čeka u Lohovu, jer smo okrenuli preko Golubića. Ekipa je bila ko zapeta puška, jedva se čekao start, Riki kao uvijek požuruje i sugeriše da kasnimo.

Neki su ostali već u Privilici, tj. jedan kolega koji se precjenio na početku sezone, a inače trči, al ovaj put nije bio spreman. Drugom prilikom aBd. Ostalli smo na broju 15-est.

Svi su vrtili u ugodnom razgovoru i komentarisanju voznje na ovoj ruti prije godinu-dvije kada se vozila ova ruta plus na izvor Une blizu Srba, tada je ukupna dužina bila oko 170 km…svima je koji su išli ostala u dobrom i „finom“ sjećanju.

Ravnica prema Golubiću je svima dobro došla da se zagriju pred prvi jači uspon na Užljebić, granični prelaz. Almir Alivuk nas (u daljem tekstu Alivuk)  je sačekao u Lohovu i ekipa je bila kompaktna do uspona…Prvi uspon, na nekim djelovima i 7% u dužini od 3,5 km fino nas je zagrijao. Ahmet je gripozan, ali opet prvi uzvozi i lagano se prelazi GP Užljebić. Svi su dobro zagrijani. Na GP nas sustižu kolege Irvin i Ivan sa Plitvica na cestovnjacima i priključuju nam se do Lapca odakle nastavljaju svoj put dalje, jer ipak su na cestovnjacima, a i pripremaju se za utrke, tako da im naš tempo ne paše, ali hvala na kratkom i ugodnom druženju.

Sačekali su se svi i krenulo se dalje. Nebljusi, Kruge, Lapac, svako je vozio onoliko koliko je mislio da je dovoljno do prvog odmarališta u Lapcu. Sama činjenica da od uspona prije Užljebića do pred silazak u Lapac ima 17 km haman pa cijelog uspona. Na vrhu prevoja prije Lapca sam sačekao ostatak ekipe te sa Hajrom se spustio u Lapac uz nezaobilazno slikanje kod table. Standardno mjesto okupljanja kafić u Lapcu. Emir kao uvijek pažljiv i čeka na raskrsnici i usmjerava na mjesto okupljanja one koji eventualno ne znaju. Nakon pređenih 35 km usljedila je okrepa od cirka 30-45 min. I sve misli su bile usmjerene ka ovom izazovu, uspon na 1170 mnv sa 560 mnv gdje smo se sad nalazili, a iz Bihaća smo krenuli sa 200 mnv. Dan prekrasan, ekipa više nego dobra, idemo dalje.

Na raskrsnici u Donjem Lapcu krećemo od table 26 km ka oznaci 13 km sa 560 mnv ka 1180 mnv. Slijedi slikanje grupno u vožnji i kud koji mili moji. Svako u skladu sa svojim mogućnostima vozi metar po metar. Uspon je od 5-8 % do 1015 mnv gdje odmaramo kratko. Početak sezone i manjak  fizičke kondicije dolazi do izražaja. Grčevi iskaču iz šume i hvataju gadno, ali se uspijevamo „oteti“..najveća muka je kad želiš da prešaltaš u manji prenos, a nemaš više brzina.

Nakon  prvog uspona, slijedi spuštanje opet na nekih 950 mnv, cirka nekih 1 do 1,5 km  i uspon na 1170 mnv gdje završava uspon sa ove strane uspona ka Korenici, i dolazimo do table 13 km.

Ekipa više nego složna, čeka na vrhu, oni koji su ranije došli, već su se presvukli, polahko, ali sigurno su se svi uzvezli, sreća pa nije uzbrdo bilo puno i nije bilo vruće.

Svako reaguje na svoj način, nekog grčevi hvataju sjedeći, nekog ležeći, nekog stojeći, sto bi Emir rekao po Bolonji.

Kratka stanka i pravac Korenica. Date su upute svima da je velika nizbrdica i da se pripaze, jer ima silazak od 12-14%…svi vidno isrcpljeni nastavljamo nakon spuštanja ka glavnom putu i Korenici, gdje pravimo i prvu grešku….Ahmet ne staje sa grupom koju vuče iako ga je Emir upozorio da sačekamo sviju i Samira ostaje u kvaru, lanac se zaglavio ili je spao te sama ostaje u tom dijelu, ali sreća u svemu tome kolega Haris je ostao u blizini te zajedno sa Samirom dovezao do Korenice nakon što je defekt otklonjen. Ovom prilikom se ispričavam u ime svih učesnika, nadam se da se neće više ponoviti, iako je početak sezone i moguće su greške.

U Korenicu pristižu jedni po jedni, u kratkom razmaku. Umor je učinio svoje tako da nakon 70-80 km se nikom ne žuri. Okrepa u kafiću u Korenici i punjenje baterija za nastavak, jer nas očekuje još jedan uspon nakon Borja do Rudanovca i onda je lakše.

Hvala Bogu, još sam se odupirao grčevima koji su bili rezultat velikog uspona i najvjerovatnije spuštenog sica, a možda fali još priprema.

Krenuli smo nakon okrepe put Bihaća. Zajedno smo držali do uspona prema Rudanovcu u dužini od 2, 5 km. Opet je ekipa onih koji ne daju „nama“ odvojila i otišla ka Priboju gdje je bilo sljedeće okupljanje i presvlačenje za spust prema Ličkom Petrovom Selu  i GP Izačić.

Grčevi su postajali sve intenzivniji, još par kolega je stajalo, pa čak i silazilo da se istegne i skupi snage da dođe do kraja današnje rute. Svi su uspjeli u kratkom roku da se okrepe, presvuku i spreme za spust niz Priboj.

Grčevi odrađuju svoje i na ravnici poslije LPS, i svako vozi kako i koliko može. Uglavnom svi sretno stižemo u komadu na GP Izačić, prelazimo, čekamo da budemo svi na broju i nastavljamo put kući. Momci sa Izačića ostaju, stigli već kući. Čestitke na pokazanoj želji i trudu, iako su neki iz „noćne“ krenuli na ovu avanturu.

Svako vozi onako kako može, nema više jurcanja, sve baterije su se iscrpile, vozimo i nastojimo da smanjimo grčeve koji su nakon svakog napora sve intenzivniji. Stižemo u Bišće, sat pokazuje 114 km, umorni, ali sretni što smo još jedan dan iskoristili lijepo i skupa. Do slijedećeg izvještaja i druženja.

Samo voziii.

Autor teksta : PATRIOTA