Biciklistički maraton „Alija Izetbegović” Bihać, oktobar 2014. Godine

Historija Bosne i Hercegovine je isprepletena dugogodišnjom tradicijom i razno raznim lijepim i ružnim trenutcima. Njenu dugogodišnju historiju krasile su osobe koje su tu državu nosile u mislima, srci i duši.

Osoba koja se istinski borila za opstojnost, nezavisnost i integritet Bosne i Hercegovine i koja će do Sudnjeg dana biti upisana kao osoba koja je voljela Bosnu i Hercegovinu i njene narode kao majka dijete je nesumljivo Prvi Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović.

Osoba koja je podržavala sve segmente društva između kojih je i sport kao dio društva koji razvija čovjeka u zdravu i korisnu osobu sebi i društvu, zajednici u domovini.

Vodeći se svim onim što je Predsjednik radio i podržavao, Rekreativno biciklistički klub Japod je odlučio da u čast prvog predsjednika predsjedništva Bosne i Hercegovine organizuje dvodnevni biciklistički maraton  pod nazivom Biciklistički maraton  „Alija Izetbegović” u čast Prvog Predsjednika nezavisne, suverene Bosne i Hercegovine.

Učesnici:

U maratonu  prednost imaju članovi Rekreativno biciklističkog kluba Japod i svi drugi sportaši i članovi drugih klubova , ali zbog lakše i kvalitetnije organizacije ove  aktivnosti, broj učesnika je limitiran. Ukupan broj učesnika vožnje biciklom ove godine bi bio oko 30 učesnika, koji moraju sami sebi da obezbijede adekvatan bicikl (brdsko planinski MTB ili cestovni). Svaki član potpisuje pismenu prijavu tj. izjavu o učešću u biciklističkom maratonu, a za one koji nemaju navršenih 18 godina potpisuje roditelj – staratelj. Učesnici koji nemaju napunjenih 16 godina starosti, mogu učestvovati samo uz pratnju svoga roditelja – staratelja