6.biciklistički maraton “Alija Izetbegović” 2019

UVOD

Rekreativno biciklistički klub Japod Bihać u saradnji sa JU Muzej“Alija Izetbegović“ u mjesecu oktobru 2019. godine  planirao je organizirati šesti biciklistički maraton u čast Alije Izetbegovića.  Članovi RBK  Japod su dokazane bosanskohercegovačke patriote koje su odlikovane najvišim ratnim priznanjima Armije BiH.  Povod biciklističkog maratona je obilježavanje 16. godišnjice smrti prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

Želja svih članova biciklističkog kluba je da na dostojanstven način odaju poštu svom prvom Predsjedniku.  Predsjednik Izetbegović bio je ličnost koja je obilježila modernu historiju Bosne i Hercegovine i njegov nemjerljivi značaj neće biti zaboravljen.  Cilj ovog projekta je afirmacija lika i djela Predsjednika Izetbegovića.

Učesnici:

U maratonu  prednost imaju članovi Rekreativno biciklističkog kluba Japod i svi drugi sportaši i članovi drugih klubova, ali zbog lakše i kvalitetnije organizacije ove  aktivnosti, broj učesnika je limitiran.

Ukupan broj učesnika vožnje biciklom  bi bio oko 15 učesnika, koji moraju sami sebi da obezbijede adekvatan bicikl (brdsko planinski MTB ili cestovni). Svaki član potpisuje pismenu prijavu tj. izjavu o učešću u biciklističkom maratonu, a za one koji nemaju navršenih 18 godina potpisuje roditelj – staratelj. Učesnici koji nemaju napunjenih 16 godina starosti, mogu učestvovati samo uz pratnju svoga roditelja – staratelja.

Pored učesnika biciklista bit će i 4 pratioca od toga 2 vozača kombija i 2 logističara koji bi išli u pratnji tokom cijele trase dok traje aktivnost.


Vrijeme izvođenja:

Dužina trase je oko 310 km koja se planira preći u dvije etapa.

Okupljanje učesnika maratona je u srijedu 16.10.2019.god. u Bihaću i sastanak će biti obavljen u fast foodu King (kod Tehničke škole) u 19:30 sati.  Prvo konačište je 17.10.2019.god. u Jajcu četvrtak, a  drugo konačište je 18.10.2019..god. u Sarajevu – petak.  Povratak je planiran autobusom – kombijem  u subotu 19.10.2019. godine nakon završetka programa obilježavanja godišnjice i učestvovanja na komemoraciji.

Na dan smrti rahmetli Predsjednika 19.10.2019. godine planirano je polaganje cvijeća i učenje Fatihe, a sve u dogovoru sa organizatorom manifestacije.

PLAN  PO ETAPAMA

I etapa

Polazak dana  17.10. 2019. godine – polazak u 07:00 sa Gradskog trga

Bihać–Bos.Petrovac-Ključ–Čađavica–Mrkonjić Grad–Jajce

dužina  153 km

II ETAPA

Polazak dana  18.10.2019. godine u 07:00

Jajce– Donji Vakuf –Turbe – Travnik – Vitez –Busovača-Kiseljak- Sarajevo- Kovači

dužina 157 km

očekivani dolazak u Sarajevo u poslije podnevnim satima

 

 

 

 

 

Smještaj:

Organizator će se potruditi zajedno sa suorganizatorima, tj. Predsjedništvom BiH, bošnjačkim članom Predsjedništva gospodinom Šefikom Džaferovićem da obezbijede smještaj dana 17. na 18.10.2019. godine. u Jajcu  u objektima koji budu na taj datum slobodni (zavisno od financijske podrške projekta), dana 18. na 19.10.2019.god. u Sarajevu u hotelu (zavisno od financijske podrške projekta).

Prijave izvršiti direktno na stranici www.rbkjapod.ba i ispuniti anketni listić, a srijedu 16.10.2019. godine na sastanku će se potpisati obrazac u kojem svaki učesnik potvrđuje svoje učešće na vlastitu odgovrnost.