2. Biciklistički maraton Alija Izetbegović 2015

UVOD

Rekreativno biciklistički klub Japod Bihać u saradnji sa JU Muzej“Alija Izetbegović“ u mjesecu oktobru 2015. godine  planirao je organizirati „Drugi biciklistički maraton u čast Alije Izetbegovića“.  Članovi RBK Japod su dokazane bosanskohercegovačke patriote koje su odlikovane najvišim ratnim priznanjima Armije BiH. Povod biciklističkog maratona je obilježavanje 12. godišnjice smrti prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića. Želja svih članova biciklističkog kluba je da na dostojan način odaju poštu svom prvom Predsjedniku. Predsjednik Izetbegović bio je ličnost koja je obilježila modernu historiju Bosne i Hercegovine i njegov nemjerljivi značaj neće biti zaboravljen. Cilj ovog projekta je afirmacija lika i djela Predsjednika Izetbegovića te želja da ova manifestacija postane tradicionalana i da se podigne na jedan viši nivo narednih godina.

 Učesnici:

U maratonu  prednost imaju članovi Rekreativno biciklističkog kluba Japod ali i svi drugi sportaši i članovi drugih klubova, ali zbog lakše i kvalitetnije organizacije ove  aktivnosti, broj učesnika je limitiran. Ukupan broj učesnika vožnje biciklom ove godine bi bio oko 30učesnika, koji moraju sami sebi da obezbijede adekvatan bicikl (brdsko planinski MTB ili cestovni). Svaki član potpisuje pismenu prijavu tj. izjavu o učešću u biciklističkom maratonu, a za one koji nemaju navršenih 18 godina potpisuje roditelj – staratelj. Učesnici koji nemaju napunjenih 16 godina starosti, mogu učestvovati samo uz pratnju svoga roditelja – staratelja.

Pored učesnika biciklista bit će i 5 pratioca od toga 2 vozača kombija i 3 logističara koji bi išli u pratnji tokom cijele trase dok traje aktivnost.

Vrijeme izvođenja:

Dužina trase je oko 310 km koja se planira preći u dvije etapa.

Okupljanje učesnika maratona je u petak 16.10.2015.god. u Bihaću i sastanak će biti obavljen u fast foodu King (kod Tehničke škole) u 19:30 sati.  Prvo konačište je 17.10.2015.god. u Jajcu, a  drugo konačište je 18.10.2015.god., u Sarajevu. Povratak je planiran autobusom – kombijem  u ponedjeljak 19.10.2014 godine nakon završetka programa obilježavanja godišnjice.

Na dan smrti rahmetli Predsjednika 19.10.2014. godine planirano je polaganje cvijeća i učenje Fatihe, a sve u dogovoru sa organizatorom manifestacije.

RBK Japod će u skladu sa svojim mogućnostima obezbjediti za sve učesnike maratona prevoz u povratku, te prevoz bicikla. Kotizacije nema

PLAN  PO ETAPAMA

 I etapa

Polazak dana  17.10. 2015. godine – polazak u 07:00 sa Gradskog trga

Bihać – Bos. Petrovac – Ključ – Čađavica – Mrkonjić grad – Jajce

dužina  153 km

 II ETAPA

Polazak dana  18.10.2014. godine u 07:00

Jajce – Donji Vakuf – Turbe – Travnik – Vitez – Visoko(auto put) – Sarajevo – Kovači

dužina 157 km

očekivani dolazak u Sarajevo oko 18:00 sati